Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ - Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΟΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΟΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ


Το Ελληνικό Τεκτονικό Forum είναι ένας ανεξάρτητος πολιτιστικός οργανισμός που αποσκοπεί κυρίως στο να συμβάλλει στην πρόοδο του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Δημοσιεύει άρθρα πάνω στα καυτά θέματα με αποκλειστικό γνώμονα την αλήθεια, χωρίς καμία προκατάληψη, σκοπιμότητα η φόβο.
Δεν χαιδεύει αυτιά ούτε επιζητεί λιλιά. Αυτά τα αφήνει στους επαγγελματίες του χώρου, που έχουν οδηγήσει το Τάγμα στο κοινωνικό περιθώριο .
Σε μας αρκεί το ότι τα άρθρα μας από μόνα τους αποτελούν για τους Έλληνες Ελευθεροτέκτονες, γεγονός και ότι αναπαράγονται και δημοσιεύονται στον διαυγή αλλά και ανελέητο χώρο του διαδικτύου, όπου ήδη έχουν γίνει κτήμα εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών, όπως φαίνεται από μια απλή έρευνα με το google.
Η εμφάνισή μας συνέπεσε με την έξαρση του Μακεδονικού ζητήματος αλλά και την προκλητική δημιουργία από την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, της Μεγάλης Στοάς Της Μακεδονίας.
Στο θέμα αυτό επικεντρωθήκαμε από την πρώτη στιγμή, προτρέποντας τις διοικήσεις των Μεγάλων Στοών μας, που σχετίζονται με την Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, να αντιδράσουν τουλάχιστον για την χρήση του ονόματος αυτής της Μεγάλης Στοάς.
Δυστυχώς οι διοικήσεις αυτές συνεχίζουν με θλιβερή συνέπεια την παράδοση πρωτοφανούς ανικανότητας των τελευταίων δεκαετιών που έχει οδηγήσει τις Στοές σε ποιοτικό και ποσοτικό θάνατο, λόγω της κοινωνικής απόρριψης που με μαεστρία διεκδίκησαν και επέτυχαν.
Δεν διαπνεόμαστε από τυφλά αισθήματα εθνικισμού και η πατριδοκαπηλεία είναι μακριά από τις προθέσεις μας. Άλλοι είναι αυτοί που το πράττουν συστηματικά επιχειρώντας να παραπλανήσουν την κοινωνία και την πολιτεία και να αναζητήσουν άλλοθι για τις τεράστιες ευθύνες τους.
Η κριτική που ασκούμε είναι ιδαίτερα μετριοπαθής, αν το μέτρο της προσδιορισθεί από το μέγεθος του εξεταζόμενου Εθνικού ζητήματος.
Δεν τους ζητήσαμε ούτε να πάρουν τα όπλα ούτε να βγουν στα βουνά.
Δεν παιανίσαμε Εθνικές κορώνες ούτε εκβάλαμε πατριωτικούς αλαλαγμούς.
Δεν τους ζητήσαμε καν αντί να σπαταλούν δεκάδες εκατομμυρίων για τις γυψοσανίδες του κτιρίου της Ελευσίνας, να ενισχύσουν τις στοές του βορρά και να δημιουργήσουν νέες στις παραμεθόριες περιοχές η να επιδιώξουν την μεταλαμπάδευση του Ελληνικού Τεκτονισμού, δια της δημιουργίας Τεκτονικών Σωμάτων στις γειτονικές χώρες. Εδώ έχασαν (η μήπως «έχασαν» ) την ευκαιρία - υπέστησαν ιστορική πανωλεθρία- να δημιουργήσουν το Ύπατο Συμβούλιο της Κύπρου η την τάξη του Κωνσταντίνου της Κύπρου , αφού οι μεν αιωνόβιοι διάκοσμοι του Τρίτου ορόφου, πίναν ανέμελοι το κρασάκι τους – το μόνο που μπορούν τις τελευταίες δεκαετίες- οι δε άσχετοι νεανίες της Ερεσσού ασκούνται στο ψυχοφελές έργο της καλλιτέρας μεταφράσεως των Αγγλικών Συνταγμάτων και εγκυκλίων οδηγιών προς καθοδήγησιν του χρυσοποίκιλτου και αδαούς ακροατηρίου τους.
Αυτό που ζητήσαμε είναι να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους στην διοίκηση της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που με τόση φροντίδα, αλλά και βιασύνη «φύτεψε» στο γειτονικό κράτος.

Ήταν το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνουν. Όχι γιατί το ζητούσαμε εμείς αλλά γιατί το επέβαλε η ελάχιστη δυνατή συνέπεια στην Εθνική και Πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Ζώντας στην Ελλάδα και όντας πρώτα απ’ όλα Έλληνες δεν είναι δυνατόν να γυρίζουμε την πλάτη στις κλασσικές Εθνικές αξίες και παραδόσεις, που αποτελούν το μεγάλο πολιτιστικό και αξιακό χώρο, ρίζωμα, τροφό αλλά και τελικό νομιμοποιητή κάθε μας δραστηριότητας.
Με απλά λόγια Τεκτονισμός στην Ελλάδα χωρίς κυρίαρχη πατριωτική διάσταση δεν υπήρξε ούτε είναι δυνατόν να υπάρχει.
Αυτό το γνώριζαν καλά οι παλιοί και ιεράρχησαν ως πρώτιστη την πατριωτική διάσταση,-μαζί με τον Τεκτονικό, έδιναν όρκο πίστεως στην πατρίδα- χωρίς να ανησυχούν μήπως τους πάρουν την αναγνώριση (ποιά αναγνώριση) οι Άγγλοι, που εξ άλλου χρησιμοποίησαν το Τάγμα με ευλαβική προσήλωση στα συμφέροντα της πατρίδας τους.
Γνωρίζουμε ότι στις Στοές και στους αδελφούς που εκδήλωσαν την θέληση να εκδοθούν ανάλογες διαμαρτυρίες, ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις του τύπου «είναι πολιτικό θέμα και απαγορεύεται να ασχολείσθε».
Καλούμε τους Έλληνες Ελευθεροτέκτονες να αντισταθούν σε αυτή την αίσχιστη λογοκρισία και να στείλουν στα Δικαστήρια του κράτους όσους εμποδίσουν την εκδήλωση της Εθνικής διάστασης της προσωπικότητάς μας.
Το Ελληνικό Τεκτονικό Forum θα αναλάβει τά έξοδα αυτού του Δικαστικού Αγώνα, τον οποίο θα συνδράμουν οι καλλίτεροι έλληνες νομικοί.
Πως είναι δυνατό σε ένα τέτοιο οργανισμό να συμμετέχουν Έλληνες Αξιωματικοί, Δημόσιοι Λειτουργοί η απλοί πολίτες, που έχουν υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό και έχουν δώσει όρκο αίματος για την Πατρίδα.
Πως ανέχονται οι απόγονοι των Μακεδονομάχων και των στρατιωτών εκείνων που άφησαν τα κόκαλά τους «εκεί επάνω», να τους πούνε κάποιοι να μην μιλάνε για τη Μακεδονία.
Επειδή δεν επιτρέπεται τις τύχες του Ελληνικού Τεκτονισμού να διαφεντεύουν ούτε οι γνωστοί αυτοί « φιλέλληνες », ούτε απράγμονες αιωνόβιοι η άσχετοι νεανίες, ας φρεσκάρουμε λίγο τις μνήμες των ευκαιριακών αμνημόνων και κατά το δοκούν κοσμοπολιτών με τα άρθρα δύο διακεκριμένων Ελλήνων Ελευθεροτεκτόνων, του Θεοδόση Τάσιου και του Δημοσθένη Δημόπουλου, σχετικά με το ποιά ήταν η συνεισφορά του οργανωμένου Ελληνικού Τεκτονισμού στον Μακεδονικό αγώνα, συνεισφορά που συνέχιζε την Εθνικοπατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθερο-Τεκτονισμού, την οποία σήμερα περιφρονούν οι υποδυόμενοι τους Ελεύθερους Τέκτονες.
Βλέπετε άρθρο Δημοσθένη Δημόπουλου στο


Σπήλιος Αναγνωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος