Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ

Είδα κάτι έγγραφα με τον τίτλο “διάταγμα Μ.Δ.”, με τα οποία ο Μ.Δ. της Μ.ΣΤ.Ε. έκανε επίτιμους τους πρώην Μ.Δ. και είπα να σας γράψω κάποιες σκέψεις μου.Κατ' αρχάς δεν καταλαβαίνω γιατί στη σημερινή εποχή χρησιμοποιούνται τέτοιες λέξεις και στερεότυπα, που παραπέμπουν όχι σε μια κοινότητα ελευθέρων και μορφωμένων ανθρώπων αλλά σε στρατώνα και μη μου πείτε για παραδόσεις και ότι “έτσι τα βρήκαμε” γιατί αυτό δεν είναι δικαιολογία για ένα θεσμό προοδευτικό και καινοτόμο, που απευθύνεται σε σύγχρονους ανθρώπους.

Μιλείστε απλά στους ανθρώπους.

Αυτά τα στερεότυπα και οι βερμπαλισμοί του είδους “οι μοναδικοί αυθεντικοί εκφραστές παγκοσμίως” ανήκουν σε άλλες εποχές και σήμερα ηχούν από γραφικά έως γελοία.

Σήμερα που όλοι φωνάζουν και κορυβαντιούν εμείς θα πρέπει να μιλάμε με σεμνότητα και με απλά λόγια στα επίσημα κείμενά μας.

Αποφύγετε την συνεχή παρουσίαση μεγαλόσχημων τίτλων και αξιωμάτων.

Μην ξεχνάτε ότι είναι σύμβολα και ότι όλοι είμαστε ίσοι.

Στην Τεκτονική Τέχνη τα αξιώματα είναι εργασίες και λειτουργίες και όχι εξουσίες.

Απογυμνώστε τις λειτουργίες μας από κάθε εξουσιαστική νοηματοδότηση και χροιά γιατί αποτελούμε εθελοντική κοινότητα ελευθέρων ανθρώπων, ενωμένων σε αδελφική ηθικοπνευματική σχέση.

Οι μορφωμένοι άνθρωποι σήμερα “οικεία βουλήσει” εργάζονται κοντά μας, όπως θέλουν και μπορούν.

Χρόνια λέμε ότι συμβάλουμε στην πρόοδο της κοινωνίας και με την ίδια μας τη ζωή μέσα σ' αυτή και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο, και μάλιστα πολύ περισσότερο, στην ενδοτεκτονική ζωή, όπου και το επίπεδο του μέσου όρου είναι ψηλότερο απ' το αντίστοιχο κοινωνικό και τα μέλη μας είναι πολύ πιό εξοικειωμένα στις βιωματικές μεθόδους.

Εντολές, διαταγές και παρόμοια έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν ταιριάζουν και δεν αποδίδουν στην αδελφότητά μας αλλά και αποδυναμώνουν το βασικό στοιχείο του εθελοντισμού.

Με το παράδειγμά μας και εμπνέοντας τους ανθρώπους θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα.

Και εδώ είναι η ουσία απογυμνωμένη από διακηρύξεις, προθέσεις, υποσχέσεις και λόγια του αέρα.

Με τα πεπραγμένα μας κρινόμαστε όλοι και όχι με τα λόγια μας.

Η ανακήρυξη κάποιου πρώην Μ.Δ., ως επιτίμου Μ.Δ. θα πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο αδ. είχε να παρουσιάσει όχι ένα συνηθισμένο αλλά ένα διακεκριμμένο και εξαιρετικό έργο.

Μεταπολεμικά μόνον ο αείμνηστος Αλέξανδρος Τζαζόπουλος παρουσίασε εξαιρετικό έργο, κυρίως με την δημιουργία της Αντικαρκινικής Εταιρείας και δεν θυμάμαι να κηρύχθηκε, έστω μετά θάνατον, επίτιμος Μ.Δ. .

Για τον αδογματικό Ελευθεροτεκτονισμό μόνο ο Βασίλειος Πάτκας, παρουσίασε εξαιρετικό έργο, με τη δημιουργία παγκόσμιου Ελληνικού Τεκτονικού Τάγματος.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ίσως αρκετοί αδ. και μάλιστα οι τιμηθέντες στεναχωρηθούν από τα λόγια μου.

Ο Σπύρος Παίζης μάλιστα είναι παλιός φίλος. Αδελφός που σέβομαι και εκτιμώ για τα πολλά χαρίσματά του και γιατί σε δύσκολες περιόδους για την αδελφότητα επέδειξε σεμνότητα, σοβαρότητα, μετριοπάθεια και άλλες αδελφικές αρετές, που τίμησαν την αδελφότητα και έδοσαν ζωντανή διδασκαλία.

Η περίοδος μετά τον Αλέξανδρο Τζαζόπουλο, ήταν εξαιρετικά κρίσιμη αλλά και δύσκολη για την αδελφότητα.

Βγαίναμε από την εποχή της δικτατορίας με προβλήματα και φανήκαμε αδύναμοι στο να υποδεχθούμε και να διαχειρισθούμε τις νέες συνθήκες.

Η αδελφότητά μας έφυγε από τα χέρια εμπνευσμένων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν όραμα και να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές.

Έπεσε στα χέρια διαχειριστών των προβλημάτων και συνδικαλιστών του χώρου, που ήσαν παγιδευμένοι στις γραφειοκρατικές ανεπάρκειες και πολλές φορές έπραξαν έτσι ώστε να τους υπηρετεί η αδελφότητα και όχι να την υπηρετούν.

Η λαίλαπα της αντιτεκτονικής υστερίας του 1980-81 και η δημιουργία του β΄μεγάλου σχίσματος του 1986 υπήρξαν αποφασιστικές για την οριστικοποίηση της θέσης της αδελφότητας στο κοινωνικό περιθώριο.

Την περίοδο εκείνη οι πράξεις και η διοίκηση του τότε Μ.Δ. υπήρξαν καταστροφικές για τον Ελληνικό Ελευθεροτεκτονισμό και τις έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα μας.

Ένας οποιοσδήποτε υγιής κοινωνικός σχηματισμός θα καταδίκαζε πανυγηρικά αυτές τις καταστροφικές πράξεις και θα απέβαλε άμεσα τον υπεύθυνο.

Η Μ.ΣΤ.Ε. αντίθετα αγνόησε την πραγματικότητα του σχίσματος και της απαξίωσης και απέδοσε τον τίτλο του επιτίμου στον υπεύθυνο.

Έτσι ιστορικά αλλά και λειτουργικά, ο τίτλος του επιτίμου ακυρώθηκε και απαξιώθηκε.

Αξιολογήθηκε και νοηματοδοτήθηκε με τελείως αντίθετο περιεχόμενο.

Τώρα πια το “επίτιμος” αντικρυζόταν όχι σε ένα εξαιρετικό έργο που προήγαγε και αναδείκνυε την ΜΣΤΕ, αλλά σε ένα εξαιρετικό έργο που κατέστρεφε και απαξίωνε την αδελφότητα.

Με τις σκέψεις αυτές, ας μου επιτραπεί να προτείνω στους τιμηθέντες, να ευχαριστήσουν τους αδελφούς για τις καλές τους προθέσεις αλλά να μην αποδεχθούν τον τίτλο του επίτιμου.
Αυτός που ήδη τον φέρει, επάξια τον φέρει και τον δικαίωσε απόλυτα με τις πρόσφατες, ανάλογες πράξεις του.

Αποφάνθηκε γι' αυτές η κοινωνία και η Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος