Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Γ.Μ.Α.Τ.Ε.)


Η ιστορία της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, της ιστορίας του Τεκτονικού Συστήματος στον ελλαδικό χώρο. Αποτέλεσε την πύλη εισόδου του Ελευθεροτεκτονισμού στην Έλλαδα.


Το όμορφο αλλά πολύπαθο ταξίδι μας , ξεκινάει σχεδόν παράλληλα με την επίσημη ιστορία του Τεκτονικού Συστήματος στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το 1814 ο Διονύσιος Ρώμας ίδρυσε την πρώτη στοά στον ελληνικό χώρο υπό τον τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ’ Ανατολήν Κερκύρας».Το 1850 η στοά ανέστειλε την λειτουργία της.

Το 1867, η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας έδωσε  ανεξαρτησία στις 8 Στοές που είχε στο Ελληνικό έδαφος (Επτάνησος) και την άδεια να δημιουργήσουν ανεξάρτητο Τεκτονικό Τάγμα υπό την επωνυμία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, η οποία υπό τον τίτλο αυτό αντιπροσώπευε την κανονική και αναγνωρισμένη Τεκτονική Δύναμιν εις την Ελλάδα, έχουσα υπό την δικαιοδοσία της το Συμβολικό  Ελευθεροτεκτονισμό μέχρι το 1950 , όταν  και μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Το Τεκτονικό αυτό Τάγμα απετέλεσε την έκφραση του Τεκτονισμού στη χώρα μας και βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό των μη δογματικών Τεκτονικών Σωμάτων της Ευρώπης και πήρε μέρος στην ίδρυση της ΑΜΙ (Διεθνούς Τεκτονικού Συνδέσμου) κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Από τα τέλη Μαΐου 1986, 48 αδερφοί , όλοι μέλη της Σ. Στ. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπ΄ αριθμ. 84 της Μεγ. Στ. της Ελλάδος, διαπνεόμενοι από τα τεκτονικά ιδεώδη της ηθικής, εγύμνωσαν τα ξίφη και επεχείρησαν, ως άλλοι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ηρωική έξοδο από το τέλμα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, το περικυκλωμένο από το κάστρο της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού, του εγωισμού και του δογματισμού.

Με οδηγό, στην άγνωστη πορεία, το μέγα ψυχικό σθένος των αδ. και με φάρο, τις ριζωμένες μέσα τους Τεκτονικές Αρχές, επεχείρησαν με άλλους αδελφούς των Σεπτ. Στοών <<Παρθενών>> των Αθηνών και <<Παλαιών Πατρών Γερμανού>> της Αχαϊας, να ιδρύσουν νέα Τεκτονική δύναμη, την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Για αυτό τον λόγο, παραιτήθηκαν όσοι αδελφοί κατείχαν μεγάλα αξιώματα, με πρώτον τον αείμνηστο Μεγ. Διδάσκαλο αδ. Πέτρο Φράγκο και έχοντας ως οδηγό και φάρο, τον ηθικόν νόμο, απεχώρησαν οριστικώς από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.

Κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1986 μέχρι τον Ιούνιο 1990, η Ακρόπολις προσπάθησε για την επιτυχία της Εθνικής Μεγάλης Στοάς, η οποία λειτουργούσε σύμφωνα με τον Αγγλικό τύπο. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με πολλές ελπίδες αλλά τελικώς το όνειρο μιας υγιούς νέας Μεγ. Στοάς δεν απέδωσαν. Έτσι, αρκετοί από τους αδελφούς (τους 48 που ξεκίνησαν), μη αντέχοντας και νέα ταλαιπωρία, απεχώρησαν από την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Νέον όμως αίμα είχε εισέλθει στην Στοάν ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Έτσι λοιπόν τον Ιούνιο του έτους 1990, 25 περίπου αδελφοί, αφού ανέπτυξαν και πάλι τα τεκτονικά λάβαρα και με τα ξίφη ανά χείρας, επεχείρησαν μια νέα δραματική έξοδο μόνοι τους, χωρίς κανένα στήριγμα, παρά μόνο την αστείρευτη δύναμή τους.

Από τον Σεπτέμβριο του 1990, εργάσθηκαν ως ανεξάρτητη συμβολική Στοά ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, στεγαζόμενοι σε Τεκτονικό Ναό του μικτού, στην οδό Τροίας στην Κυψέλη. Στις 7 Ιανουαρίου 1991, το μικτό έπαψε να παρέχει την στοιχειώδη στήριξη και δεν τους άφησε το δικαίωμα να εργάζονται στον Ναό του. Στις 7 Ιανουαρίου 1991 στην οικεία αδελφού , έχοντες μετατρέψει αυτή, σε Στοά, όλοι μαζί, σαν ένας άνθρωπος, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, μόνοι τους, μη περιμένοντας βοήθεια από πουθενά.

Στην συνεδρίαση εκείνη και στις επόμενες μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 1991, που εξακολουθούσαν να γίνονται στην οικία αδελφού απεφάσισαν την ίδρυση νέας Τεκτονικής Δυνάμεως, με διακριτικό όνομα ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ και με πρώτον Μεγάλο Διδάσκαλο τον παμψηφεί εκλεγέντα, αείμνηστο αδελφό Πέτρο Φράγκο.

Την 15η Φεβρουαρίου 1991 έλαβε χώρα η μίσθωση του κτιρίου επί της οδού Αχαρνών και Ρόδου και τον Μάιο 1991 , τα εγκαίνια του Περικαλλούς Νέου Ναού καθώς και η μύηση νέων αδελφών.

Στις 22 Μαρτίου 1992, σε πανηγυρική έκτακτη συνεδρίαση, οι αποτελούντες την Μεγ. Στ. Έλλ. Τέκτ. αδελφοί, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση αφύπνισαν την ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Με την αφύπνιση αυτή το Τάγμα της ΓΜΑΤΕ εγκατέλειψε έκτοτε τον τίτλο της ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ που χρησιμοποιούσε μέχρι την εκείνη την εποχή.

Συμπερασματικά, μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής αδιάσειστα συμπεράσματα: Το 1990-1992 οι σεπτές Στοές <<ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ>>, <<ΕΡΕΧΘΕΙΟΝ>> και <<ΑΡΓΩ>> κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τον Αγγλοσαξονικό δογματισμό και εψήφισαν το Σύνταγμα του 1992, της ΓΜΑΤΕ, που αυτό και μόνον, είναι η απαρχή του φιλελεύθερου, μη δογματικού Τεκτονικού χώρου στην Ελλάδα, απαλλαγμένου από τις δογματικές αγκυλώσεις του αγγλικού συστήματος, ως φυσική συνέχεια του γνησίου απογόνου της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος που δημιουργήθηκε το 1867 από την Μεγάλην Ανατολή της Ιταλίας. Με αυτές τις αναντίρρητες και αναμφισβήτητες ιστορικές αλήθειες και φιλελεύθερες δογματικές αρχές και αξίες, λειτουργήσαμε και λειτουργούμε, με αγώνες, επί 20 και πλέον έτη από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα. Άλλωστε αυτές τις δογματικές αρχές και αξίες μας αναγνωρίζουν και άλλα τάγματα στο χώρο του ελευθεροτεκτονισμού της Ελλάδος και μάλιστα με τη σύσταση της ΓΜΑΤΕ, εις το CLIPSAS κλπ, εισήχθησαν και αυτά, κάτω από δικές μας  συστάσεις  και υποστήριξη, στους διεθνείς οργανισμούς.


Η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος είναι, από της επανιδρύσεως της (1992), Τεκτονικό Τάγμα, αποκλειστικά ανδρικό και ανήκει στον Αρχαίο και Αποδεδειγμένο Σκωτικό Τύπο. Έχει υπό την αιγίδα της 9 Συμβολικές Στοές, από τις οποίες οι 8 λειτουργούν με έδρα την Αθήνα και μία, την Σ. Στοά ΕΥΡΩΠΗ, ελληνόφωνων Ελλήνων, που λειτουργεί στην Ανατολή των Βρυξελλών υπό την ηγεσία του κραταιού αδ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, Αναπληρωτού Μεγ. Διδασκάλου (33ου) Γραμματέως επί των Εξωτερικών Υποθέσεων και εκπροσώπου της ΓΜΑΤΕ στην Ευρώπη.

      Κατά τους φιλοσοφικούς βαθμούς, από 1ου ως 33ου, διαθέτει πλήρες Ύπατο Συμβούλιο του 33ου και τελευταίου Βαθμού, πλήρως ανεγνωρισμένο από τις Τεκτ. Δυνάμεις του Δυτ. Ημισφαιρίου (CHARLESTON), εις το οποίον λαμβάνουν χώρα διδασκαλία και μυήσεις υψηλής ποιότητος, αδελφών, σε όλους τους βαθμούς του Περιστυλίου (CHAPITRE) από του 4ου μέχρι και του 33ου και τελευταίου Βαθμού.

Παρακάτω παραθέτονται οι στοές που λειτουργούν υπό την αιγίδα της ΓΜΑΤΕ:

«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 1.
«ΕΡΕΧΘΕΙΟΝ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 2.
«ΑΡΓΩ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 3.
«ΚΟΣΜΟΣ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 4 (ΕΝ ΥΠΝΩ).
«ΩΡΙΓΕΝΗΣ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 5.
«ΑΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 6.
«ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 7.
«ΠΕΤΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 8.
«ΕΥΡΩΠΗ» ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 9.


sgog.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος