Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΥΟΡΚΗΣ


Ο Ελληνικός Ελευθεροτεκτονισμός, Γαλλο-Ιταλογενής κύρια, λειτούργησε, από την ίδρυση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (Μεγ. Ανατολής), το 1867, μέχρι το 1976, ακολουθώντας τον Σκωτικό Τύπο και στους τρεις πρώτους βαθμούς, πράγμα σύνηθες για τον Ευρωπαικό Τεκτονισμό.

Το 1976-77 ξεκίνησε τις εργασίες του στην Ελλάδα, ο Αμερικανικός Τύπος η Τύπος της Υόρκης.

Ο  Τύπος της Υόρκης είναι ένα σύστημα τεκτονικών βαθμών πέραν του τρίτου, που αναπτύχθηκε κυρίως στα πλαίσια της Αγγλοσαξωνικής Τεκτονικής παράδοσης.

Οι βαθμοί του είναι οι αρχαιότεροι Τεκτονικοί βαθμοί, πέραν του τρίτου και ολοκληρώνουν την πορεία του Τέκτονα.

Ο Τύπος της Υόρκης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Η.Π.Α., όπου ανδρώθηκε, και γι’ αυτό αποκαλείται και Αμερικανικός Τύπος. 

 Η Αγγλοσαξωνική Τεκτονική παράδοση ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα*, μέχρι την ίδρυση του Τύπου της Υόρκης και την δημιουργία της Ε.Μ.ΣΤ.Ε., στα 1986, δηλ. της πρώτης Ελληνικής Μεγάλης Στοάς, που δεν ακολούθησε τον Σκωτικό τύπο, αλλά την Αγγλοσαξωνική παράδοση των Αρχαίων Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων, όπως αυτή οριοθετείται από την πρώτη ιστορικά μεγάλη στοά, δηλ. την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας. Προς την παράδοση αυτή κινείται ήδη και η Μ.ΣΤ.Ε., υιοθετώντας, αργά αλλά σταθερά τις αρχές και τα πρότυπά της και έχοντας εγκαταλείψει και απαλείψει από τα Καταστατικά της τον Σκωτικό Τύπο, στους τρείς πρώτους βαθμούς.

Ο Πανταλέων Φραγκεδάκης, ο ιδρυτής του Τύπου της Υόρκης στην Ελλάδα, μαζί με τους κορυφαίους συνεργάτες του Ευμένη Καλούδη και Ευστάθιο Λιακόπουλο, ξεκίνησαν στα 1976 μια πορεία που επέδρασε καταλυτικά και ιστορικά στα Ελληνικά Τεκτονικά πράγματα.

Ο Τύπος της Υόρκης από την ίδρυσή του επιβλήθηκε και στην Ελλάδα με τη βαθύτατα φιλοσοφική και μυητική του διάσταση.

Ο Τύπος της Υόρκης στην Ελλάδα ασκήθηκε μόνο από Τέκτονες που ήσαν μέλη της Ε.Μ.ΣΤ.Ε. και της Μ.ΣΤ.Ε…και δεν υπήρχε στο χώρο του Ελληνικού Μικτού Τεκτονισμού, με αποτέλεσμα Τέκτονες (και Τεκτονίδες), που δεν ανήκαν σ’ αυτές τις οργανώσεις να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τους βαθμούς και τις τάξεις του τύπου αυτού.

Είναι χαρακτηριστικό της ιστορικής, δυναμικής, πνευματικής επιρροής της ΜΣΤΕ, στις μεταγενέστερες αυτής Τεκτονικές οργανώσεις της Ελλάδος, πως, όλες (πλην της ΕΜΣΤΕ και μιας, που ακολουθεί τον Τύπο Μισραήμ- Μέμφις), ακολουθούν στους συμβολικούς βαθμούς τον Σκωτικό τύπο.

Δυό η τρεις βαθμοί του τύπου της Υόρκης  είχαν αποδοθεί τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια διαφόρων τεκτονικών οργανώσεων, αλλά μάλλον ευκαιριακά και χωρίς να λειτουργούν ανάλογα εργαστήρια η να υπάρχει δυνατότητα απόδοσης όλων των βαθμών και των τάξεων του τύπου.

Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τη δημιουργία του Τύπου της Υόρκης Για την Ελλάδα, με σκοπό να δώσουμε τη δυνατότητα σ’ όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες Ελευθεροτέκτονες, που έχουν το βαθμό του διδασκάλου να λάβουν τους βαθμούς του τύπου.

Η Ιδρυτική διακήρυξη του Τύπου της Υόρκης Για την Ελλάδα, είναι ένα κείμενο που περιέχει τις αρχές και τις αξίες που υιοθετεί.


Ο Τύπος της Υόρκης Για την Ελλάδα δεν συνδέεται και ούτε θα συνθεθεί ιδιαίτερα με καμία από τις υπάρχουσες Τεκτονικές οργανώσεις, προκειμένου να διατηρήσει την αυθεντικότητα και την ανεξαρτησία του.

Μέλη του μπορεί να γίνουν διδάσκαλοι Τέκτονες (άνδρες και γυναίκες), που ανήκουν η ανήκαν, σε οποιαδήποτε συμβολική στοά. 

Ενδεχόμενη παρέμβαση στα μέλη των διαφόρων Τεκτονικών οργανώσεων σχετικά με το αν θα συμμετάσχουν η όχι στον Τύπο της Υόρκης είναι απαράδεκτη. Αποτελεί παραβίαση του Νόμου και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί.

Η αναφορά αυτή γίνεται λόγω των γνωστών απαραδέκτων πρακτικών των διοικήσεων πολλών Τεκτονικών οργανώσεων, αν και έχουμε αρκετούς λόγους να θεωρούμε πως οι πρακτικές αυτές είναι ήδη ξεπερασμένες και εκθέτουν όσους, με διάφορα προσχήματα συνεχίζουν να τις ακολουθούν.

Οι Τέκτονες του Τύπου της Υόρκης παγκοσμίως ξεχωρίζουν για την βαθειά γνώση της Ελευθεροτεκτονικής Τέχνης και για την προσφορά τους στην Αδελφότητα και στην κοινωνία. Είναι συνειδητοποιημένοι Ελευθεροτέκτονες και εκλεκτά μέλη των συμβολικών στοών και φιλοσοφικών εργαστηρίων των άλλων τύπων, που ακολουθούν, με διάκριση και σεβασμό.

Ελπίζουμε ότι με την ίδρυση του Τύπου της Υόρκης για την Ελλάδα θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στο χώρο του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού και ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Ελευθεροτέκτονες, έχοντας στη διάθεσή τους, ένα παραδοσιακό Ελευθεροτεκτονισμό, βαθύτατα φιλοσοφικό και μυητικό, θα προοδεύσουν οι ίδιοι και θα συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας.

Δ.Δ.


*( Μέχρι το 1976 ίσως μόνο τα μέλη της στοάς της Ζακύνθου ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 880, υπό την Η.Μ.ΣΤ.Α., τα μέλη της Αγγλόφωνης Στοάς της ΜΣΤΕ και όσοι μετείχαν Στοών του Εξωτερικού γνώριζαν την Αγγλοσαξωνική παράδοση. Ο γράφων εισηγήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την λειτουργία της Μεγ. Στοάς, κατά την Αγγλοσαξωνική παράδοση, με σχετικό άρθρο, στο περιοδικό του τύπου της Υόρκης,  ΚΛΕΙΔΟΛΙΘΟΣ, τευχ. 27, 1985. Μέχρι τότε υπήρχαν ανεπίσημες προσπάθειες από μέλη της Αγγλόφωνης Στοάς της ΜΣΤΕ και κυρίως από τον Παύλο Καρανίκα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος