Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΨΗΝΟΜΑΙ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ


Mε το που βγήκε το νέο τεύχος του ΠΥΘΑΓΟΡΑ, μου το σπρώξανε για να πω καμιά καλή κουβέντα.


Και πράγματι τα τσιράκια άμα στρώσουνε κώλο μπορούνε να φτιάσουνε πράματα.

Έχει πολλή ύλη και καλή.

Και με συγκίνησε που είδα τις φωτογραφίες και τις αναφορές σε παλιούς κι αγαπημένους αδελφούς, που έχουνε φύγει για το μεγάλο ταξίδι.

Έχει και τις συνήθεις ανοησίες αλλά σήμερα ...

Μπράβο λοιπόν στο Ματσό και στην παρέα του για την καλή δουλειά.

Και οι φωτό μου ήρεσαν, αλλά ρε δάσκαλε φρόντισε να θολώνει λίγο η Κάνον, όταν βγάζεις τους καταδικασμένους και τα δουλικά τους.

Να μην παραλείψω ν' αναφερθώ και στο νιουσλέτερ, του “μεγαλύτερου φιλελεύθερου Τάγματος” (πιτσιρικάδες μαζευτείτε κι αφήστε τις παπαριές).

Η Ασπασία, η Νάνσυ και ο Θάνος κάνανε καλή δουλίτσα, στους ΔΕΛΦΟΥΣ.

Η συζήτηση αυτή μου έφερε στο νου διάφορα γενικότερα.

Το θέμα μ' όλα αυτά τα έντυπα που βγάζουνε οι οργανώσεις, δήθεν για να ενημερώσουνε τα μέλη και τους ενδιαφερόμενους, δεν είναι ότι δεν λένε όλη την αλήθεια και ότι προσπαθούνε να πουλήσουνε μούρη.

Το θέμα είναι ότι βρωμάνε παλιατζούρα, σαν το μεγάλο υπόγειο, που είχαμε στο σπίτι.

Ήταν μεγάλο, σκοτεινό και υγρό, γεμάτο μπαούλα και παλιά πράγματα, που κατά καιρούς έπαιρναν οι παλιατζήδες η καίγαμε στις φωτιές του Αη Γιάννη.

Εκεί με κλείδωνε ο μακαρίτης ο πατέρας μου, αφού πρώτα με είχε μαυρίσει με τη λουρίδα, όταν έκανα καμιά σπέσιαλ μαγκιά.

Δεν φοβόμουνα ούτε το άγριο ξύλο ούτε και το σκοτάδι, που φοβόντουσαν οι φίλοι μου, όταν τους οδηγούσα εκεί για να κρυφτούμε απ' τα κορίτσια η για να βρούμε τα στρατιωτικά του πατέρα απ' το Αλβανικό.

Αυτό που σιχαινόμουνα στο υπόγειο ήταν η μυρωδιά της παλιατζούρας, που έμπαινε απ' τη μύτη και το στόμα και μου σφιγγε τα σωθικά.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα μαστόρια μου και στα Τεκτονικά.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στα περιοδικά μας αλλά σ' όλο το πρότζεκτ.

Όλο το σύστημα είναι παλιατζούρα.

Μιλάω για το λαίη άουτ και την εμφάνισή του, μιας και οι κλασσικές αξίες πάντα θα είναι νέες και δροσερές.

Το όλο στήσιμο βρωμάει γεροντίλα και γι' αυτό μείναμε τρεις κι ο κούκος.

Τα ρεγκάλια, τα μαύρα κοστούμια με τ' άσπρα γάντια, τα τυπικά, η διακόσμηση των χώρων είναι για πέταμα.

Και δεν θέλω ν' ακούσω τίποτε παλαβομάρες για την ιερότητα των τυπικών η ότι τα γάντια τα φοράμε για να μην επιρρεάζει η πράνα τα τσάκρας και χαλάσει η κουνταλίνι μου και δεν καταφέρω του μεικ λαβ, ντούρος και φορτσάτος.

Δε γουστάρω λέμε να κυκλοφορώ στην πλατεία Βάθη και στο Κάτω Πατήσι με μόρνιγκ ντρεσ σαν το λόρδο Λύττον στο Καφέ-Ρουαγιάλ νήαρ Πικαντίλυ Σέρκους και να ακούω “Θεός σχωρέστον” η να κινδυνεύω να φάω στη μάπα καμιά ζουμερή απ' τη Δαλαμανάρα.

Αμ εκείνο του τυπικού που ξεραίνομαι στο γέλιο κάθε φορά που τ' ακούω, το ως “τοιούτος ας διέλθη”.

Άσε που αν όντως εκείνη την ώρα διέρχεται κανένας τοιούτος- κι έχει γεμίσει ο τόπος από δαύτους τώρα τελευταία-θα υπάρξει πρόβλημα.

Ακατάλληλοι πια αρχετυπικοί μύθοι και αλληγορίες, απ' τους οποίους απουσιάζει η γυναίκα, γελοίο τελετουργικό, ξεπερασμένοι ορισμοί, γραφικές ονομασίες και ξύλινη γλώσσα, που δεν ακουμπάει ούτε τους νέους μήτε τα τζόβενα, βγάζουν την αποφορά της παλιατζούρας.

Κι όλα αυτά να απευθύνονται στο τάργκετ γκρουπ των μορφωμένων και ανήσυχων ανθρώπων που αναζητούν το κάτι άλλο.

“Ευχαριστούμε πολύ δεν θα πάρουμε”, λένε στη συντριπτική πλειοψηφία τους και μας γυρίζουν την πλάτη.

Τα διακόσια χρόνια που πέρασαν από τότε που δημιουργήθηκαν όλα αυτά, είναι πάρα πολύς χρόνος.

Τότε πράγματι ήσαν ότι πιο σύγχρονο μπορούσε να προταθεί στους ανήσυχους και στους οραματιστές, που πύκνωναν τις τάξεις μας.

Σήμερα όλα αυτά είναι για τα μπαούλα της ιστορίας και κανένας καλός νέος της εποχής μας θα πλησιάσει.

Το κρίσιμο πόιντ του Ελευθεροτεκτονισμού είναι το τάργκετ γκρουπ στο οποίο απευθύνεται.

Δεν απευθυνόμαστε στους συντηρητικούς αλλά στους προοδευτικούς, δηλ. στους ανθρώπους που θέλουν να μην μείνουν στα ίδια αλλά να πάνε παρακάτω.

Χάσαμε γιατί δεν αλλάξαμε και γίναμε ένας ακόμα συντηρητικός θεσμός, δίπλα σε τόσους άλλους και πολύ ισχυρότερους από μας.

Εγκαταλείψαμε και προδόσαμε τις βασικές αξίες της αδελφότητάς μας, που είναι ο οραματισμός και η δημιουργία του καινούργιου.

Συμβιβασθήκαμε, γεράσαμε και πεθαίνουμε.

Στα 1985 νεαρούλης, ανέλαβα την προεδρία ενός φιλοσοφικού εργαστηρίου, με πολλούς και επιφανείς αδελφούς. Στρατιωτικοί, πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες που οι περισσότεροι ήσαν παλιοί Τέκτονες και άνω των 60 χρόνων.
Σε μια συνεδρίαση λοιπόν αντί να τους βάλω κλασσική μουσική και τα τοιαύτα βαρετά, φέρνω γαμάτα μηχανήματα και φωτορρυθμικά και τους πετάω Ζαν Μισελ Ζαρ και Μπάλλο του Σαββόπουλου.

Έγινε της μουρλής.

Οι άνθρωποι τρελαθήκανε απ' τη χαρά τους. Πετάγανε τα γερόντια σαν σχολιαρόπαιδα.

Για να φτάσεις στην Ιερουσαλήμ των ονείρων σου, πρέπει να περάσεις η από την έρημο των ασκητών η από τα ερείπια των ελπίδων σου που διαψεύσθηκαν και των πράξεών σου που απέτυχαν αλλά κυρίως να μην βολευτείς σ΄αυτό που βρήκες.

Θέλει θάρρος η οικοδόμηση του νέου Ναού, όπως σοφά λένε τα παλιά τυπικά της Υόρκης.

Θα υπάγωμεν;

Θα υπάγετε;

Ψήνομαι να δω τι παίζει.


Ρ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος