...................................................

...................................................

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ιστορικό Σημείωμα του Μεγάλου Διδασκάλου της Μ.Μ.ΣΤ.Ε.Αισθανόμενος το βαρύτατο φορτίο της ευθύνης για το μεγάλο παρελθόν των ενενήντα χρόνων αλλά και το μέλλον της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος - ΔΕΛΦΟΙ, έχω την τιμή υπό την ιδιότητα του Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου, να προλογίσω το παρόν ιστορικό λεύκωμα, το οποίο περιγράφει την διαδρομή τεσσάρων και πλέον γενεών Τεκτόνων.

Η διάρκεια των εβδομήντα παλαιοτέρων ετών και των είκοσι νεοτέρων, είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μας επιβάλλει την αδιάκοπη προσεκτική εργασία, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχεια για πολλά έτη ακόμη.

Κατά την ανάγνωση του λευκώματος, παρατηρούμε, ότι οι Έλληνες Τέκτονες, άνδρες και γυναίκες της εποχής του μεσοπολέμου, της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των κοινωνικο-πολιτικών ανακατατάξεων, αναζητούν καταφύγιο πνευματικό, ιδρύοντας το 1926 την πρώτη Μικτή Τεκτονική Στοά, με το όνομα «ΑΘΗΝΑ», λαμβάνοντας τον διεθνή αριθμό 815, από το Γαλλικό Τάγμα «Το Ανθρώπινο Δίκαιο».

Οι δικτατορίες της Ευρώπης της δεκαετίας του 1930 και το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου, διαλύουν την Ευρώπη και παραδίδουν στους πολίτες τους κατεστραμμένες χώρες. Δεν επέτυχαν όμως να διαλύσουν τους Τέκτονες, οι οποίοι με αντίξοες συνθήκες και απαγορευτικές διατάξεις είχαν την τεράστια υπομονή και θέληση, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους, έστω κρυπτόμενοι από τις κρατικές αρχές.

Οι αγώνες των Τεκτόνων για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, εξασφάλισαν σε εμάς τους νεότερους, κατάλληλες συνθήκες ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και την πορεία μας προς το Φως.

Δυστυχώς οι σύγχρονες εξελίξεις με τον ακήρυχτο Γ' Παγκόσμιο πόλεμο, πλήττοντας την κοινωνική ενότητα και συνοχή, αλλά και ισοπεδώνοντας κάθε ηθική και πνευματική αξία, μας απασχολούν εντονότατα σήμερα.

Πιθανόν η εποχή μας είναι η πλέον κατάλληλη για την περαιτέρω συνοχή των Τεκτόνων, προκειμένου παραμένοντας σταθεροί στις αρχές και τις αξίες του Τεκτονισμού και του Ανθρωπισμού, να αποτελέσουν το κύτταρο μιας νέας καλλίτερης ανθρωπότητας.

Τούτο, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και την ψυχική δύναμη που έχει έκαστος εξ ημών, ώστε να κατανοεί, να συγχωρεί και να επιμένει για την εφαρμογή των υγιών κανόνων και διδαγμάτων.

Οι συναισθηματικές εξάρσεις των μυήσεων και όλες οι επί μέρους διδασκαλίες, έχουν την δυνατότητα να μας εμπνεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι βέβαιον ότι πολλές φορές υπάρχουν απογοητεύσεις από την καθημερινότητα των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ αδελφών, που ίσως μας οδηγούν σε αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις. Δυστυχώς οι άνθρωποι όσες φορές και αν μυηθούν, δεν είναι δυνατόν να απεκδυθούν της ανθρώπινης φύσεως. Οι αδυναμίες όπως περιγράφονται από τους Αρχαίους Έλληνες τραγικούς, δεν θα εξαλειφθούν ποτέ. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την πορεία για βελτίωση του εαυτού μας. Αντιθέτως οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να διδαχθούμε από την φιλοσοφική και κοινωνική διδασκαλία του Τεκτονισμού.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το εκλεκτό μέλος μας, Θέκλη Πουλούκη, η οποία συγκέντρωσε και κατηγοριοποίησε το απαιτούμενο υλικό για το ανά χείρας ιστορικό λεύκωμα, αποτελεί κατά το δυνατόν, πλήρη ιστορική εξέλιξη της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος - ΔΕΛΦΟΙ, από το 1926 έως σήμερα.

Οφείλουμε να συγχαρούμε την συγγραφέα για το άρτιο αποτέλεσμα των ερευνών της και την σύνθεση όλων των στοιχείων, είτε αυτά αφορούν την εποχή κάθε γεγονότος είτε την ιστορική πορεία του φιλελεύθερου Τεκτονισμού εν γένει, και στην Ελλάδα ιδιαιτέρως.

Αποτελεί σημαντικό παράγοντα η διάθεση της συγγραφέως, να εξιστορεί τα διάφορα γεγονότα και ειδικά τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, χωρίς να υπεισέρχεται σε επικίνδυνες κριτικές προσώπων και συνθηκών.

Το παρόν θα αποτελέσει την ιστορική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές Τεκτόνων και είμεθα βέβαιοι ότι θα υπάρξουν άξιοι διάδοχοί μας εις το μέλλον, ώστε να συνεχίσουν την ένδοξη καταγραφή των επομένων ετών.
Πιστεύουμε ότι με το παρόν λεύκωμα τιμούμε το παρελθόν μας, είμεθα όμως υποχρεωμένοι να τιμήσουμε το παρόν και το μέλλον με την ίδια θέρμη και αισιοδοξία.

Οι Νεαροί Αδελφοί μας, συγχρόνως με την προσπάθεια της επαγγελματικής και κοινωνικής τους αποκατάστασης, σε δύσκολους καιρούς, ασχολούνται με ζήλο και αυτοθυσία με τα Τεκτονικά δρώμενα της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος - ΔΕΛΦΟΙ.

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και πιστεύοντας ακράδαντα ότι, κατά την παράδοση της σκυτάλης, πρέπει οι σημερινοί νεαροί και νεαρές, να αναλάβουν βαρύτατα καθήκοντα, αποφασίσαμε τα τελευταία επτά χρόνια, την κατά το δυνατόν σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και προσπαθήσαμε την δημιουργία Τεκτονικών αδελφικών δεσμών, ιδρύοντας την Σεπτή Συμβολική Στοά «ΗΝΙΟΧΟΣ».

Τα έως σήμερα αποτελέσματα των ΗΝΙΟΧΩΝ είναι πολύ ενθαρρυντικά και ελπίζουμε ότι εξασφαλίζουμε το βέβαιο και αρτιότερο μέλλον της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος - ΔΕΛΦΟΙ.

Σ' εκείνους λοιπόν τους τολμηρούς, των αρχών του 20ου αιώνα που μας δημιούργησαν και εις αυτούς που μας εξασφαλίζουν το μέλλον για τον 21ο αιώνα, ας αφιερωθεί το λεύκωμα αυτό.

Τιμή σε όλους τους Αδελφούς και Αδελφές, ορατούς και αοράτους, που εργάστηκαν για την δόξα της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος - ΔΕΛΦΟΙ, την δόξα του Τεκτονισμού, την δόξα του Ανθρωπισμού, την δόξα της Φιλοσοφίας και τέλος την δόξα του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος.

Παναγιώτης Μουτζουράκης

Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος