...................................................

...................................................

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΈτος του πατρός της λογικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΤΟ 2016 και με αφορμή το άρθρο μας με τίτλο ΤΣΑΧΠΙΝΙΕΣ, θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα μεθόδου κυρίως, γιατί φοβούμαι πως στην εποχή μας ακόμα και τα απλά δεν είναι κατανοητά.

Το άρθρο μας αυτό είναι ένα σατυρικό άρθρο που αναφέρεται σε μια χαρακτηριστική αρνητική συμπεριφορά του ήρωά του.

Σκοπός του ήταν να αναδειχθεί με την σάτυρα η συνηθισμένη πρακτική λαικισμού, που ασχολείται με γενικόλογες κρίσεις πάνω σε πρόσωπα και αποφεύγει συστηματικά την ουσία των πραγμάτων και αυτά που απαιτούνται για να γίνει αντιληπτή και κατανοητή.

Είναι πράγματι εξαιρετικά διαδεδομένη αυτή η ήσσων προσπάθεια αντίληψης και διαχείρισης των πραγμάτων.

Τσαπατσουλιά…δουλειά του ποδαριού, όπως σε όλα στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία.

Μια δυο λέξεις πάνω στο ερευνώμενο θέμα κι ένας καταλυτικός αφορισμός- θετικός η αρνητικός- για το πρόσωπο του πρωταγωνιστή και…ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε.

Με ανατολίτικη ραθυμία αδιαφορούμε για τις μεθόδους του διαφωτισμού και της επιστήμης, αν και βλέπουμε πόσα καλά μας έχουν προσφέρει σε ελάχιστο ιστορικό χρόνο.

Όλα θολά και σκεπασμένα απ΄τους καπνούς του καφενειακού αργιλέ της ανατολίτικης μεταφυσικής κοσμοθέασης.

Όλα στα χέρια των λαικών πραματευτάδων της αλήθειας, των αστρολόγων, των καφετζούδων (και των « ασφαλιστών, βενζινοπωλών και κλητήρων» του άρθρου).

Δεν στρώνουμε τον κολάκο μας για να δουλέψουμε με σύστημα και επιμονή και γι’ αυτό πάντα θα έχουμε πνευματικά ελλείμματα και ηθικές υπεξαιρέσεις, παριστάνοντας τον  έκπληκτο Καραγκιόζη, ενώ εμείς οι ίδιοι φταίμε αποκλειστικά για την παντελή έλλειψη συστήματος ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα ελλείμματα και να εμποδίζονται αποτελεσματικά οι υπεξαιρέσεις.

Κάνουμε ότι περνά απ’ το χέρι μας για να επιβεβαιώσουμε το απαξιωτικό νοηματικό περιεχόμενο της λέξης Γκρεκ, δηλ. πονηρούλης, τεμπελάκος, ψευτάκος και κλεφτάκος.

Δεν πετύχαμε καν να ξεφύγουμε απ’ αυτήν την μιζέρια του –άκος.

Σχολιάζοντας τα διάφορα θέματα  του θεσμού - το έχουμε γράψει πολλές φορές - πρέπει να δουλέψουμε με σύστημα, αν θέλουμε να αντιληφθούμε τουλάχιστον τι συμβαίνει σε μας και στο περιβάλλον μας.

Κάποτε πρέπει να μπορούμε να πιάνουμε έγκαιρα τον κλέφτη και τον ψεύτη της συνείδησής μας.

Με τα άρθρα μας αναδείξαμε την μέθοδο κατανόησης της πραγματικότητας σαν μιας συστηματικής νοητικής εργασίας με συγκεκριμένα δεδομένα και κανόνες λειτουργίας.

Αυτή ήταν εξ άλλου η αιτία της επιτυχίας στην ακρίβεια των προβλέψεών μας, σε όσα θέματα πραγματευθήκαμε.

Όταν, στα 2013, λέγαμε ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΙΔΙΑ, είχαμε αρκετά δεδομένα για την λογική προσπέλαση του σχετικού θέματος και την έκφραση της συγκεκριμένης ανησυχίας.

Δεν μας ήρθε ξαφνικά η φώτιση.

Ας μην φοβόμαστε. Δεν είναι δύσκολα αυτά που πρέπει να κάνουμε.

Τα λένε και τα τυπικά μας. 

Καταγραφή των συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών και ταυτόχρονη λογική επεξεργασία τους.

Με το να πούμε γενικά και αόριστα ότι ο Χ δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει άρα είναι βλαξ, ενώ δεν λέμε ποια είναι αυτά που έπρεπε να κάνει και δεν έκανε καθώς και τον λόγο που δεν τα έκανε, αφ’ ενός δεν μπορούμε να τα επεξεργασθούμε λογικά και αφ’ ετέρου να τα συνδέσουμε λογικά με τον Χ, με ένα χαρακτηρισμό γενικό, που υπερβαίνει κατά πολύ το χαρακτηρισμό που προκύπτει από τη σχέση του με τα «όσα έπρεπε να κάνει» για το συγκεκριμένο θέμα. 

Δεν μας ενοχλούν οι αναιτιολόγητες αντίθετες απόψεις αρκετών αναγνωστών. Ούτε οι απαξιωτικοί αφοριστικοί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό μας, ακόμα κι αν είναι κακόπιστοι η εμπαθείς, σε μεγάλο βάθος χρόνου, όπως αναφέραμε στο συγκεκριμένο άρθρο μας, κυρίως γιατί κατανοούμε τη βαθιά επίδραση στη συνείδηση του μέσου Νεοέλληνα, αυτής της «μεταφυσικής» και λαικιστικής μεθόδου προσέγγισης της πραγματικότητας.

Αυτό που προσπαθούμε να καταδείξουμε είναι την «πουστιά» του ράθυμου και παθητικού (ομοφυλόφιλου), σαν ατελή εργασία για την αντίληψη των μικρών και των μεγάλων που απασχολούν την ανθρώπινη ζωή.

Πράξεις και συμπεριφορές προσδιορισμένες με κάθε δυνατή ακρίβεια και όχι αφοριστικούς χαρακτηρισμούς προσώπων είναι αυτά που προσπαθούμε να αναδείξουμε και γι αυτό πάντοτε θα παρουσιάσουμε με την αναγκαία πληρότητα τις πράξεις και τα γεγονότα αυτά, κάνοντας αναφορά στα πρόσωπα, μόνο σε σχέση με τις πράξεις και τα γεγονότα με τα οποία συνδέονται άμεσα.

Όταν λ.χ. αναφερόμαστε ονομαστικά στον χ που συνδέεται με το θέμα της ελλείψεως του συστήματος ελέγχου, που αναφέρεται στις εκθέσεις των ορκωτών, μας απασχολεί μόνο η συμπεριφορά και η σχέση του με το θέμα αυτό και τίποτε άλλο.

Δεν θα εξετάσουμε την όλη τεκτονική ζωή του ούτε θα τον χαρακτηρίσουμε σαν οικογενειάρχη η σαν φίλαθλο και κυρίως δεν θα χρησιμοποιήσουμε ένα καταλυτικό αφοριστικό χαρακτηρισμό για ολόκληρη την προσωπικότητά του, όχι μόνο γιατί είμαστε αναρμόδιοι αλλά και για τον απλό λόγο ότι δεν γνωρίζουμε καν τα πάρα πολλά δεδομένα που συνθέτουν την συνολική εικόνα του.

Τώρα αν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι είναι και πως λειτουργούν αυτά η η σάτυρά τους, είναι γιατί ακόμα βρίσκονται «στα θρανία των πρώτων ετών της Τεκτονικής εμπειρίας».

Όπως ο ήρωας του άρθρου, που ενώ δεν γνωρίζει την πραγματικότητα και ούτε καν προσπαθεί να την περιγράψει με αξίωση στοιχειώδους πληρότητας, δεν περιορίζεται τουλάχιστον σ’ αυτήν, αλλά αραδιάζει ένα γενικόλογο «κλωτσομπουνίδι» κατά της προσωπικότητας συνολικά του πρωταγωνιστή της, «κι όποιον πάρει ο χάρος».

Η μακροχρόνια και συνεχής «ύβρις» του ήρωα (προς το ερρώμενο πρόσωπο), ινδάλλεται από την διαρκή αλμπανοδουλειά δηλ. την απουσία στοιχειώδους πληρότητας και λογικής επεξεργασίας των γεγονότων και των συμπεριφορών, που θέλει να πραγματευθεί ο ήρωας της σάτυρας.

Αυτήν την απουσία  της απλής και λογικής μεθόδου προσπέλασης της ουσίας των πραγμάτων και την προχειρότητα των τεμπέλικων (και λογικά άσχετων) συμπερασματικών αφορισμών για την εν γένει προσωπικότητα του πρωταγωνιστή τους, είναι αυτό που θέλει να αναδείξει το άρθρο αυτό.

Νομίζω ότι ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε από το πάθος που προκαλεί η σάτυρα.

Εξ άλλου παθόντες όλοι είμαστε. Ευκαιρία να γίνουμε και μαθόντες.

Για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον «ήρωά» μας για όλα όσα μας έκανε να σκεφθούμε και να σας παρουσιάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος