...................................................

...................................................

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣΤο άρθρο αυτό γράφεται κυρίως για όσους θεωρούν ότι η θέση μας απέναντι στην μστε είναι αυστηρή η άδικη.

Ο Τεκτονικός χώρος στην Ελλάδα της εποχής μας συγκροτείται από τις οργανώσεις και τα πρόσωπα που επιτελούν το παραδοσιακό Τεκτονικό έργο, αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης-κυρίως διαδικτυακά-που ενημερώνουν για τα Τεκτονικά θέματα και παρουσιάζουν τις απόψεις τους γι αυτά.

Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως και υπογραμμίζουμε την σχετικά πρόσφατη αλλά και ταχύτατη ανάπτυξη των διαδικτυακών τεκτονικών μέσων, που δημιουργήθηκε λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα της διαδικτυακής επικοινωνίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές Τεκτονικές οργανώσεις διαφόρων ειδών, ανάμεσα στις οποίες είναι η μστε, η οποία έχει και την ιστορική αλλά και πληθυσμιακή πρωτοκαθεδρία.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και διάφορα μέσα Τεκτονικής ενημέρωσης κυρίως διαδικτυακά, ανάμεσα στα οποία το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM, που επίσης έχει την ιστορική πρωτοκαθεδρία και την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, ανάμεσα στα Ελληνικά Τεκτονικά διαδικτυακά μέσα.

Η χώρα μας είναι ίσως η μοναδική χώρα του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, στην οποία ο Ελευθεροτεκτονισμός βρίσκεται σε τόσο μεγάλη έκπτωση και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι, σχετιζόμενοι με τα γεγονότα της υπανάπτυξης του Διαφωτισμού, την ενεργό αντίδραση της Εκκλησίας, αλλά και την κακή ποιότητα του Τεκτονικού έργου, για την οποία, οι μεγαλύτερες ευθύνες αποδίδονται στις διοικήσεις της μστε που είναι ο ιστορικός και μεγάλος τεκτονικός πρωταγωνιστής.  

Τα έργα του μεγάλου και ιστορικού πρωταγωνιστή του Ελληνικού Τεκτονικού χώρου είναι αυτά που οφείλει να επιλέγει και να παρουσιάζει, κατά κύριο λόγο, ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης και παρουσίασης θέσεων, όπως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM και πράγματι αυτό έκανε από την ίδρυσή του και αυτό συνεχίζει να κάνει.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι εντυπωσιακή η πορεία έκπτωσης της μστε και  η πλήρης καταβαράθρωση των αριθμητικών και ποιοτικών δεικτών τόσο των μελών της όσο και των έργων της, με κυριότερο στοιχείο τα 11000 μέλη του 1971 σε σχέση με τα 3500 μέλη του 2015.

Τα τελευταία δέκα χρόνια αυτή η καταβαράθρωση γίνεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, που ορίζονται από την εμφάνιση πολλών πρωτοφανών γεγονότων στην ιστορία της, που ταυτόχρονα καταδεικνύουν την κορύφωση του Ελληνικού Τεκτονικού Προβλήματος.

Σχίσματα, πολύχρονες αντιδικίες, καταδίκες από την Δικαιοσύνη, διαχειριστικά και οικονομικά σκάνδαλα, απουσία χρηστής διοίκησης, και ήδη καταιγισμός προσφυγών των μελών της στην Δικαιοσύνη, με ανακρίσεις για κακουργήματα κλπ.

Αναφέρω χαρακτηριστικά και ενδεικτικά λίγα απ’ όσα έγιναν για πρώτη φορά στην ιστορία της μστε, μόνο μέσα στο χρόνο που μας πέρασε.

Σχίσμα στους κόλπους του αδελφού σώματος του Σκωτικού τύπου, με άμεση ανάμειξη και της ΜΣΤΕ.

Ομολογήθηκαν τεράστια χρηματικά ελλείμματα (περί τα 2 εκ ευρώ) και υπεξαιρέσεις (περί τις 350.000).

Πιστοποιήθηκε από εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών η απουσία χρηστής και ασφαλούς διαχείρισης, που προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις και οργή, αν ληφθεί υπόψη το προηγηθέν προ ετών μεγάλο διαχειριστικό σκάνδαλο της Ελευσίνας, που επέβαλε την άμεση και αυστηρή εφαρμογή της χρηστής και ασφαλούς διαχείρισης, που όμως δεν υπήρξε με αποτέλεσμα την διαιώνιση του προβλήματος και την εμφάνιση νέων σκανδάλων.

Η τακτική γενική συνέλευση της μστε δεν έγινε σε μια συνεδρίαση, αλλά σε τρεις δόσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ασκήθηκε πρωτοφανής στην ιστορία της αριθμός προσφυγών στην Δικαιοσύνη με αγωγές, μηνύσεις κλπ   

Προτάθηκε από την εποπτεύουσα αρχή τους ο διορισμός επιτρόπου στο ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ και στο σωματείο της μστε.

Διεξάγεται ανάκριση για κακουργήματα κλπ.

Τα παραπάνω πρωτοφανή είναι γεγονότα και όχι απόψεις.

Είναι γεγονότα αληθή.

Τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα έχουν παρουσιασθεί από μέσα μαζικής ενημέρωσης και είναι πασίγνωστα στα μέλη της τεκτονικής κοινότητας. 

Η αποστολή μας είναι η ενημέρωση πάνω στα γεγονότα και η παρουσίαση των θέσεών μας σχετικά με αυτά.

Αν δεν παρουσιάσουμε κάποιο από τα γεγονότα που έχουν παρουσιασθεί και από μέσα μαζικής ενημέρωσης και είναι πασίγνωστα στα μέλη της τεκτονικής κοινότητας, δεν έχουμε καν λόγο ύπαρξης σαν απλό μέσο ενημέρωσης της Ελληνικής Τεκτονικής κοινότητας.

Η παρουσίαση των θέσεών μας επί των γεγονότων είναι η δεύτερη αποστολή μας και αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι μόνιμη και σταθερή πρακτική μας είναι η παρουσίαση των γεγονότων και των θέσεών μας αναφορικά με τα γεγονότα αυτά, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση του έργου μας από τους αναγνώστες.

Μια κριτική θέση αυθαίρετη, που δεν εδράζεται σε κάποιο πραγματικό γεγονός, φανερώνει τουλάχιστον προχειρότητα και έλλειψη υπευθυνότητας στην ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Η σεμνότητα επιβάλλει να περιορισθούμε μόνο στην αναφορά ούτε ουδέποτε δημοσιεύθηκε αναληθές γεγονός σ’ αυτό το χώρο καθώς και το ότι οι θέσεις μας πάνω στα γεγονότα που παρουσιάζουμε και που εμφανίζονται είτε σε «κανονικά» είτε σε σατιρικά άρθρα, είναι τουλάχιστον εύλογες και μάλλον αποδεκτές από τον μέσο σκεπτόμενο άνθρωπο.

Επειδή ακριβώς υπήρξαν εύλογες, πέτυχαν να είναι και ιδιαίτερα προβλεπτικές και κατά τούτο σεμνυνόμεθα.

Τα παραπάνω πρωτοφανή εκπτωτικά φαινόμενα που συνθέτουν την κορύφωση του Ελληνικού Τεκτονικού Προβλήματος, περιέχουν άφθονα στοιχεία σάτιρας, δηλαδή αντιφάσεις, ακρότητες, υπερβολές κλπ.

Όταν ο πρόεδρος του Τεκτ. Ιδρύματος, που έχει ζήσει για τα καλά το σκάνδαλο της Ελευσίνας και είναι μάλιστα επαγγελματίας της πληροφορικής και της μηχανογράφησης όλη του τη ζωή, βγαίνει και αποδέχεται ότι επί της θητείας του  δεν υπήρχε κατάλληλη μηχανογράφηση και υπήρχε παντελής απουσία εσωτερικού ελέγχου, η εύλογη οργή χρειάζεται τη σάτιρα όχι μόνο για να επικριθεί το γεγονός αλλά και για να ολοκληρωθεί η συνειδησιακή πρόσκτησή του.

Όταν για το εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα εννέα ετών υπάρχουν ελλείμματα και κλοπές χωρίς να αντιληφθεί ουδείς ουδέν η όταν τοποθετείται ταμίας που δεν αντιλαμβάνεται τις διπλοεγγραφές στο βιβλίο εσόδων εξόδων, θεωρούμε πως το αστείο το κάνουν αυτοί που τον τοποθέτησαν σαν ταμία η αυτός που το  αποδέχθηκε και όχι εμείς που το περιγράφουμε η το σατιρίζουμε.

Είναι τόσο ακραία τα παραπάνω πραγματικά γεγονότα, που την «πλάκα» την κάνουν αποκλειστικά οι πρωταγωνιστές τους και όχι εμείς, που παρουσιάζουμε τις «πλάκες» που κάνουν.

Μακάρι οι διοικήσεις της μστε να είχαν ελάχιστο ίχνος από τη σοβαρότητα που υπάρχει σ' εμάς και να μην ήσαν τραγικοί αυτουργοί κωμικών καταστάσεων, που ξεπερνούν τις σατιρικές δεξιότητές μας. 

Θεωρούμε πως οι «πλάκες» αυτές ολοκληρώνουν την καταστροφή της μστε και την απαξίωση του θεσμού στη χώρα μας.

Ευχόμαστε να έχουμε άδικο.

Δ.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος