...................................................

...................................................

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣΤο ύστατο επιχείρημα της διοίκησης των σκανδάλων είναι ότι αυτή ανακάλυψε τα ελλείμματα και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη το 2016.

Αν και σε μεγάλο αριθμό άρθρων μας έχουμε αναφερθεί στο θέμα, θεωρούμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε ένα συνοπτικό ιστορικό των γεγονότων που οδήγησαν στην παρούσα ιστορική κρίση.

Το 2013 στην οργάνωση ΜΕΓΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, αναλαμβάνει νέα διοίκηση υπό τον Ιωάννη Κακολύρη, η οποία και διενεργεί στοιχειώδη διαχειριστικό έλεγχο και συντάσσεται η «έκθεση Κουτσουμπέλια» τον Αύγουστο του 2013.

Στην έκθεση αυτή αναφέρονταν σοβαρές διοικητικές και οικονομικές ατασθαλίες και κυρίως ότι μεγάλα χρηματικά ποσά που έπρεπε να βρίσκονται στο ταμείο του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ, έλλειπαν από αυτό γιατί διοχετεύονταν στην ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Η διοίκηση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ διαμαρτυρήθηκε και συνέπεια αυτών των διαμαρτυριών και της άνω έκθεσης ήταν η αντικατάσταση του Ιωάννη Κακολύρη από τον Γεώργιο Βασιλογιώργη και η τοποθέτηση ως Μεγ. Θησαυροφύλακα του Μιχ. Ματτέ, τον Οκτώβρη του 2013.

Ακολούθησαν παραιτήσεις και άλλων μελών της διοικήσεως του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ, επεισόδια, μηνύσεις και αγωγές, μέσα στο 2013.

Προ της προσφυγής των Ιπποτών στη Δικαιοσύνη, το 2013, αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε το Δικηγορικό γραφείο του αδ. Δημ. Δημόπουλου και αφού εξέθεσαν εις αυτόν τα διατρέξαντα του ζήτησαν να αναλάβει την Δικαστική εκπροσώπηση και υποστήριξή τους.

Ο αδ. Δημόπουλος αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα αλλά και τις καταλυτικές εξελίξεις, που θα είχε για την μστε και το θεσμό, αρνήθηκε να αναλάβει την υπόθεση αυτή, δηλώσας ότι μόνο συναινετική και συμβιβαστική παρέμβαση, μπορεί να εκτελέσει και ζήτησε από τους Ιππότες να αναμείνουν επί μικρό χρονικό διάστημα ώστε να διεξαχθεί η συμβιβαστική πρωτοβουλία του.

Εντός δύο ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αδ. Δημόπουλου και των κ.κ. Βασιλογιώργη και Ματτέ, κατά την οποία ο αδ. Δημόπουλος τους ανάφερε τα ανωτέρω και την πρότασή του για συμβιβαστική τακτοποίηση της όλης υπόθεσης, με δεδομένα τόσο τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα νομιμότητας, το σκάνδαλο της Ελευσίνας, το σκάνδαλο και τον δικαστικό διασυρμό με το ύπατο συμβούλιο, όσο και την εκτίμησή του ότι η αντιδικία αυτή θα οδηγούσε σε μεγάλη καταστροφή τη μστε και γενικότερη απαξίωση του θεσμού.

Η διοίκηση της μστε δεν υιοθέτησε το συμβιβαστικό πνεύμα και επέλεξε την πορεία της αντιδικίας. 

Η διοίκηση πέρασε από πειθαρχικά και διέγραψε τους Ιππότες. 

Πράγματι άρχισε, κατά τέλη του 2013, η αντιδικία των Ιπποτών με την διοίκηση της ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ, με τα πειθαρχικά και την υποβολή μηνύσεως και αγωγής.

Γνωρίζοντες από τότε αυτά τα προβλήματα και υποθέτοντες εύλογα ότι συνεχίζεται, από της εποχής του σκανδάλου της Ελευσίνας, η διαχειριστική αθλιότητα, που περιγράφτηκε στις εκθέσεις των ελεγκτών τότε και επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα, δημοσιεύσαμε, το 2013, το προφητικό άρθρο ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΙΔΙΑ ενώ επακολούθησαν πολλά άρθρα μας για τα διαχειριστικά της μστε και την τήρηση της επιβαλλόμενης νομιμότητας, χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.


Το 2014 εκπρόσωπος των Ιπποτών, ο αδ. Μ.Π. υπέβαλε στην Εισαγγελία αναφορά στην οποία παρουσιάζε αναλυτικά το πρόβλημα των διοικητικών και διαχειριστικών ατασθαλιών και ζητούσε να διεξαχθεί σχετικός έλεγχος από την Δικαιοσύνη στο ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, στη ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ κλπ.

Πράγματι από τότε (2014) ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση από την δνση οικονομικού εγκλήματος και ήδη από 16.9.2016 η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της τακτικής ανακρίσεως, ασκηθεισών προφανώς διώξεων για κακούργηματα.

Παράλληλα από το 2014 ο ανωτέρω αδ. κατέφυγε και στην εποπτεύουσα αρχή του ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ και του Σωματείου, η οποία ξεκίνησε αρχικούς ελέγχους και ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων ο διορισμός επιτρόπου.

Από το παραπάνω ιστορικό είναι σαφές ότι πρώτοι οι Ιππότες διαπίστωσαν ατασθαλίες και ελλείμματα και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ήδη από το 2013 και 2014, οπότε και οι αρχές διενεργούν έρευνες.

Αυτά ήσαν γνωστά από την πρώτη στιγμή στην διοίκηση της ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ και η σημερινή ιστορική κρίση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και επιλογή της.

Από το 2013-14 που η διοίκηση της μστε γνώριζε την προσφυγή των Ιπποτών στη Δικαιοσύνη, είναι φυσικό να προετοίμαζε την άμυνά της απέναντι στις καταγγελίες τους για τις ατασθαλίες και τα ελλείμματα.

Ο ισχυρισμός της διοίκησης της μστε ότι αυτή πρώτη ανακάλυψε τα ελλείμματα και προσέφυγε στην δικαιοσύνη, μόλις στα 2016, είναι αβάσιμος, κατά τα ανωτέρω.

Ο ισχυρισμός αυτός της διοίκησης καταρρίπτεται όχι μόνο χρονικά αλλά και λειτουργικά, με δεδομένα πλείστα όσα πρόσφατα περιστατικά, που δημιουργούν επιεικώς μεγάλο προβληματισμό.

Κατά καιρούς έχουμε αναφέρει και σχολιάσει τα περισσότερα από τα περιστατικά αυτά, που δημιουργούν μεγάλες αμφιβολίες και προβληματισμό για την συμπεριφορά της διοίκησης.

Η πεποίθηση της πλειονότητας των μελών, αλλά και η δική μας, είναι ότι επιχειρείται συγκάλυψη σοβαρότατων πράξεων και παραλείψεων της διοίκησης, ανάλογη εκείνης του σκανδάλου της Ελευσίνας.

Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από την επίμονη άρνηση της διοίκησης της μστε να διεξαχθούν, από προσωρινή αδιάβλητη διοίκηση, εξονυχιστικοί και διαφανείς διαχειριστικοί και οικονομικοί έλεγχοι, σε μεγάλο βάθος χρόνου, αλλά και η εσπευσμένη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη και με πρωτοφανείς διαδικασίες λύση του σωματείου, με όλα αυτά να συμβαίνουν εν μέσω της κορύφωσης της ιστορικής κρίσης στην μστε, με καταιγισμό προσφυγών στην Δικαιοσύνη για πλείστα όσα θέματα. 

Σ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος