...................................................

...................................................

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΤΟ ΟΡΑΜΑΠριν από οκτώ χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού Τεκτονικές εργασίες, παρουσία εκατοντάδων Ελευθεροτεκτόνων.
Στις εργασίες αυτές τιμήθηκε ο πρ. αν. Μεγάλος Διδάσκαλος της Ε.Μ.Σ.Τ.Ε. και ιδρυτής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM Δημοσθένης Δημόπουλος για την προσφορά του στην Ε.Μ.Σ.Τ.Ε. και τον Ελληνικό Ελευθεροτεκτονισμό, εν γένει.
Παραθέτουμε το κείμενο της ευχαριστήριας ομιλίας του Μ.Δ. αδ. Δημοσθένη Δημόπουλου, θεωρώντας ότι τα λόγια αυτά σήμερα είναι επίκαιρα και επιτακτικά.


Δάσκαλοι και Αδέλφια μου.

Ολόψυχα σας ευχαριστώ για την εκδήλωση της αγάπης σας.

Την ιδέα και το συντονισμό της αποψινής πρώτης Τεκτονική συγκέντρωσης στο Ζάππειο μέγαρο είχε ο σεβάσμιος αδελφός μας Παναγιώτης Ιωάννου, τον οποίο όλοι ευχαριστούμε.

Θυμάμαι τα λόγια του δασκάλου μου, του Στάθη Λιακόπουλου, για το δούλο του Καίσαρα και ήδη έχω αρχίσει να φοβάμαι, μήπως οι μαύρες ψηφίδες του μωσαϊκού μου είναι πολλές και πέρα απ΄τις δυνάμεις μου.

Δεν είμαι τίποτε άλλο παρά κομμάτι και εικόνα σας και τόσα χρόνια περάσαμε ξεχωριστές κι αξέχαστες στιγμές, σ΄αυτή την ατέλειωτη εργασία για την οικοδόμηση του ναού και την επιστροφή στην Ιθάκη των ονείρων μας.

Ότι καλό έκανα αυτά τα χρόνια οφείλεται στην οικογένειά μου, στους δασκάλους μου και στην συμπαράστασή σας.
Για τα κακά ζητώ συγγνώμη μιας και την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη έχω εγώ.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός, μέθοδος για την ηθική πρόοδο του ανθρώπου, στις μέρες μας περνά δομική κρίση ταυτότητας. Γι αυτό τα εργαστήριά μας συνεχώς ερημώνουν σε ποιότητα και αριθμό μελών και το Τάγμα δεν είναι στο επίκεντρο της κοινωνικής δράσης.

Γύρω μας όλα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και αδυνατούμε τις περισσότερες φορές να τα κατανοήσουμε. Το διαδίκτυο ήδη έχει επιφέρει τεράστιες ανατροπές.

Το τάγμα μας πρέπει να αλλάξει. Να απαλλαγεί απ τις αραχνιασμένες αγκυλώσεις, την διοικητική γραφειοκρατία και την εσωστρέφεια, χωρίς να χάσει την ψυχή του.

Χρειάζονται οραματισμοί, μεγαλοσύνη , υπερβάσεις, ρήξεις και δύναμη ψυχής, δηλαδή αυτά που είχαν εκείνοι για τους οποίους υπερηφανευόμαστε αλλά που σπανίζουν στην εποχή μας.

Η καλή παράδοση του Τεκτονισμού και ειδικότερα του Ελληνικού Τεκτονισμού να διατηρηθεί για να μην καταντήσουμε παράξενο κακέκτυπο.

Οι εθνικοπατριωτικές παραδόσεις του Ελληνικού Τεκτονισμού πρέπει να διατηρηθούν και αναδειχθούν.
Τεκτονισμός χωρίς κυρίαρχη πατριωτική διάσταση δεν είναι δυνατόν να σταθεί στην Ελλάδα.

Για να ξαναβρεί τις μεγάλες μέρες του ο Τεκτονισμός, πρέπει να κάνει αυτό που έκανε τότε, που αμφισβητούσε και πολεμούσε τα δόγματα, να κάνει τις απαιτούμενες ρήξεις, να πάρει στα χέρια του τις εξελίξεις και να τις στρέψει δυναμικά στις κλασσικές αξίες της ουμανιστικής προόδου.

Με φιλοδωρήματα και στεφάνια το μόνο που καταφέραμε ήταν να γίνουμε ληξίαρχοι ιδεών και ένα ακόμη από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η κοινωνία προσμένει μια επανάσταση ήθους.

Τώρα που οι αξίες αγνοούνται και οι αδύναμοι ποδοπατούνται από τον πιο ισχυρό φασισμό και δόγμα που γνώρισε η ιστορία, τον ανελέητο οικονομισμό, τον θρίαμβο της ποσότητας σε βάρος της ποιότητας και την κερδολατρεία.

Μην περιμένετε λύσεις από τους αρχολίπαρους, τους βολεμένους η τους γραφειοκράτες που διοργανώνουν ψευτοκοινωνικά γκαλά και ημερίδες προβληματισμού περί της συμβολικής σημασίας του οδοντωτού κορύμβου.

Η καρδιά σας να αφουγκρασθεί τους αδύναμους και τους κολασμένους.

Δεν ζούμε μόνοι και γύρω μας υπάρχει πολύς πόνος.
Κανένας μας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος όταν γύρω του ακούγονται κραυγές πόνου και απελπισίας.
Όσο υπάρχει πόνος, αμάθεια και αδικία πρέπει να υπάρχει Τεκτονισμός. Και δυνατός Τεκτονισμός σημαίνει λιγότερος πόνος, λιγότερη αμάθεια λιγότερη αδικία.

Η προσπάθεια για την δημιουργία του Ευρωπαικού Τεκτονισμού, η αναγνώριση των στοών του Πρίνς Χώλλ και του γυναικείου Ελευθεροτεκτονισμού, που προωθούνται στις μέρες μας απελευθερώνει τη σκέψη μας από τους αναχρονισμούς και είναι καλά σημάδια , αν και χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα και ευρύτητα οριζόντων.

Στη χώρα μας οι δύο Μεγάλες Στοές της Αγγλοσαξωνικής Σχολής πρέπει να ενωθούν αφού εξέλιπαν πια οι λόγοι του σχίσματος και οι ενωτικές συγκλίσεις αποτελούν άμεσο κοινωνικό αίτημα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Τεκτονικές δυνάμεις του φιλελεύθερου Τεκτονισμού.

Η ένωση θα απελευθερώσει το Τάγμα από έξωθεν πιέσεις, γραφειοκρατική εσωστρέφεια και θα δημιουργήσει πολύτιμους πόρους παραγωγής τεκτονικού και κοινωνικού έργου.

Όμως απόψε, εδώ σ’ αυτό το μεγαλειώδες και ιστορικό κτίριο του Ζαππείου, κυριαρχούν τα αισθήματα βαθειάς συγκίνησης και ευγνωμοσύνης προς τους δασκάλους μας, τους παλιούς αδελφούς μας Τέκτονες και ιδιαίτερα τους αδελφούς της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, που είναι κοντά μας σε μια γιορτή αδελφικής αγάπης και Τεκτονικής ενότητας, που πιστεύω ότι αποτελεί ένα σταθμό στην πορεία για την ένωση των Ελληνικών Μεγάλων Στοών χάριν της υπηρεσίας στον συνάνθρωπό μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας.

Είπον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος