Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΥΔΕΝ ΘΕΤΩΝ ΟΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΟΞΥΝΣΗ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣτην Μεγάλη Στοά Της Ελλάδος και στις συνδεδεμένες με αυτήν οργανώσεις υπήρξε χρηματικό έλλειμμα μεγάλου ποσού κατά τα έτη 2006 έως 2015. 

Παράλληλα υπήρξε πλήρης απουσία εσωτερικού ελέγχου και παραβίαση των βασικών κανόνων χρηστής και ασφαλούς διαχείρισης, γεγονότα τα οποία επέτρεψαν την ύπαρξη τόσο μεγάλου ελλείμματος επί δέκα περίπου χρόνια.

Κατ’ αρχήν υπεύθυνοι για την παραβίαση των βασικών κανόνων χρηστής και ασφαλούς διαχείρισης είναι οι άνθρωποι που ήσαν μέλη των διοικήσεων κατά τα έτη 2006 έως 2015.

Ενώ είχαν υποχρέωση να τηρούν τους κανόνες χρηστής και ασφαλούς διαχείρισης των χρημάτων, δεν το έπραξαν για χρονικό διάστημα δέκα ετών περίπου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα.

Η υποχρέωσή τους αυτή και οι αντίστοιχες ευθύνες τους πολλαπλασιάζονταν από το γεγονός ότι άπαντες γνώριζαν την ύπαρξη του άθλιου διαχειριστικού περιβάλλοντος που περιγραφόταν στις εκθέσεις των ελεγκτών για την υπόθεση του διαχειριστικού σκανδάλου του κτηρίου της Ελευσίνας (1998-2003).

Το 2013 μέλη των άνω οργανώσεων (Ιππότες) διαπίστωσαν μέρος του διαχειριστικού προβλήματος και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM, έκανε συνεχή ειδικά δημοσιεύματα για τα διαχειριστικά θέματα, επισείοντας την προσοχή των διοικούντων σ΄αυτά και προβλέποντας τις ολέθριες συνέπειές τους.

Από το 2009 το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM ανέφερε την διαχειριστική αθλιότητα που υπήρχε στις παραπάνω οργανώσεις, ενώ από το 2013 επεσήμανε τον κίνδυνο διαπράξεως υπεξαιρέσεων, με το άρθρο του ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΙΔΙΑ καθώς και με πολλά μεταγενέστερα άρθρα. 

Ενώ από το 2013 θα έπρεπε να έχει υπάρξει άμεση αντίδραση των διοικήσεων, τουλάχιστον για τον έλεγχο του ταμείου, λόγω των καταγγελιών των Ιπποτών και των συνεχών δημοσιευμάτων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM, οι διοικήσεις δεν το έπραξαν.

Αντίθετα επιδόθηκαν σε διώξεις των όσων διαμαρτύρονταν και τη δημιουργία διχασμού και πόλωσης, εκμεταλλευόμενοι το διοικητικό σκάνδαλο στο Ύπατο Συμβούλιο. 

Όταν οι έλεγχοι των αρχών πλησίαζαν,  οι διαμαρτυρίες μεγάλωναν και το ενδεχόμενο της αποκάλυψης των ελλειμμάτων ήταν πλέον θέμα λίγου χρόνου, η διοίκηση παραδέχθηκε την ύπαρξη των ελλειμμάτων και των διαχειριστικών ατασθαλιών. (2016).

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε από την διοίκηση, στις αρχές του 2016, η παραδοχή των ελλειμμάτων και των διαχειριστικών ατασθαλιών, η διαχείριση του θέματος αλλά και τα γεγονότα τα οποία επακολούθησαν, δημιούργησαν την πεποίθηση σε μεγάλο μέρος των μελών, ότι επρόκειτο για υπερασπιστική μεθόδευση των διοικήσεων, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η σύγκρουση μεταξύ των αυτών και των διαμαρτυρομένων μελών, με πλήθος δικαστικών ενεργειών κλπ.

Τα γεγονότα αυτά των διαχειριστικών ατασθαλιών και των δικαστικών συγκρούσεων τροφοδότησαν συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα, πέραν της κατάλυσης της εσωτερικής τάξεως, να επέλθει και η αμαύρωση της δημόσιας εικόνας των οργανώσεων αυτών αλλά και ολόκληρου του θεσμού.

Από το 2003, που έγινε γνωστό το άθλιο διαχειριστικό περιβάλλον τους, με αφορμή το σκάνδαλο του κτηρίου της Ελευσίνας, οι διοικήσεις όφειλαν, να έχουν λάβει όχι απλά αλλά δρακόντεια μέτρα ασφαλούς και χρηστής διαχείρισης. 

Όφειλαν να επέμβουν άμεσα και δραστικά, όταν το 2009 δημοσιοποιείται το παραπάνω άθλιο διαχειριστικό περιβάλλον και το 2013 να σπεύσουν να «κλειδώσουν» το ταμείο, μετά τις καταγγελίες των Ιπποτών και τα συνεχή δημοσιεύματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM.

Δεν το έπραξαν.

Το ταμείο δεν «κλειδώνει» το 2013 και συνεχίζονται τα ελλείμματα μέχρι και το 2015, όπως ομολογούν οι ίδιοι.

Δεν έπραξαν τα απλά και λογικά που επιβάλλει η πείρα και ο νόμος, με αποτέλεσμα να διεγείρουν σοβαρές σκέψεις υπαιτιότητας και συγκάλυψης, που μεγιστοποιήθηκαν από τις μεταγενέστερες πράξεις τους, όπως οι παράνομες και σε δόσεις γενικές συνελεύσεις,  η απόπειρα του εσπευσμένου και παράνομου κλεισίματος του σωματείου και κυρίως η συστηματική αποφυγή εξονυχιστικού και διαφανούς διαχειριστικού ελέγχου σε μεγάλο βάθος χρόνου, από ελεγκτές που δεν θα είχαν διορίσει αυτοί, δηλ. οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι.

Πρόσφατα η διοίκηση του σωματείου κατέπεσε και το δικαστήριο όρισε προσωρινή διοίκηση, που ζήτησε την παράδοση της έδρας και των αρχείων.
Η καταπεσούσα διοίκηση αρνήθηκε να παραδώσει το σύνολο των αρχείων αλλά και τα γραφεία όπου λειτουργούσε η διοίκηση του σωματείου όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.

Ενώ έχει προηγηθεί όλος αυτός ο σάλος, η καταπεσούσα διοίκηση δεν κάνει το αυτονόητο, αλλά συνεχίζει να επιδεικνύει συμπεριφορές ανάλογες του παρελθόντος που εντείνουν τις σκέψεις για την υπαιτιότητα και για την συγκάλυψη.

Αντί να παραδόσει αμέσως τα πάντα στην διοίκηση που όρισε το δικαστήριο, το αρνείται.

Για μας το θέμα δεν είναι μόνο νομικό αλλά πολύ ευρύτερο.

Οι συμπεριφορές αυτές των διοικήσεων οδηγούν σε μεγάλη κλιμάκωση και όξυνση.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι διοικήσεις επιδιώκουν αυτήν την όξυνση διότι αντιλαμβάνονται ότι ο κλοιός στενεύει ασφυκτικά και θα βρεθούν να ελέγχονται για σοβαρότατες παραβατικές συμπεριφορές, πράγμα που θα τις θέσει εκτός τάγματος.

Με την όξυνση επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την απομάκρυνσή τους από το Τάγμα.

Δημιουργούν όξυνση και πόλωση για να παρασύρουν όσα μέλη μπορούν περισσότερο, ώστε να δημιουργήσουν δική τους οργάνωση.

Η εσπευσμένη δημιουργία νέων στοών- σφραγίδων και η μίσθωση από τις ίδιες η από συνεργαζόμενα σώματα νέων εγκαταστάσεων αυτό επικουρεί.

Σε καιρό κρίσης, με συνεχώς μειούμενο τον αριθμό των ταμειακώς εντάξει μελών είναι αφύσικο να δημιουργούνται εσπευσμένα τόσες νέες στοές και να μισθώνονται νέοι χώροι.

Οι εκτιμήσεις μας αυτές για τις επιλογές των διοικήσεων καταλήγουν στο ότι μετά από όλα αυτά υπάρχει μια μεγάλη παραδοχή εκ μέρους τους.

Μια μεγάλη ομολογία.

Ξέρουν ότι θα χάσουν και προσπαθούν να βρούν νέους τρόπους  επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και τους λόγους της,.......


Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΥΡΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει.

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα.


Ορκίζομαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχομαι παρομοίως άλλον αδελφόν, μεταχειριζόμενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζομένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερμόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι μόνον να φυλάττη το μυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήματος.


Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ.

Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς !


Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου.


Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε.


Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου.

Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου.
Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου.


Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας
ΕΔΩ.....ΚΟΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΛΙ

Διαδήλωση κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Το Σάββατο 3 Δεκ. 2011 πραγματοποιήθηκε στο Palais des Sports Murcel Cerdan συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεγάλου Διδασκάλου της GLNF.

Οι περίπου 1200 παρευρισκόμενοι ζήτησαν την απομάκρυνση του Μ.Δ Francis Stefani κατηγορώντας τον για τον τρόπο που διοικεί την συντεχνία. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν το γνωστό τραγούδι των Παρτιζάνων (Marseillaise) και κατέθεσαν στεφάνι παραπέμποντας στο θάνατο της αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση καλύφθηκε από τον τύπο με εκτενή αναφορά από την LaParisien .


ΑΠΟ ΤΟ BLOG

http://tektonismos.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html?spref=fb

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΘΕ
Από το Freemasonry today (τεύχος Μαρτίου 2009). Ποιοί είναι οι εικονιζόμενοι ; Κάντε κλικ στη φωτογραφία και φουσκώστε από Εθνική Υπερηφάνεια

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ

Για πάνω από τέσσερα χρόνια καλούμε τη διοίκηση της Μεγ. Στοάς να κάνει έστω μια δήλωση για το όνομα της Μεγάλης Στοάς που φύτεψαν οι άγγλοι στην γειτονική χώρα που καπηλεύεται την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Μακεδονίας αλλ' όλης της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν αγανακτήσει με την θυελώδη σιωπή της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς, που περιφρονεί όχι μόνο τα Εθνικά μας θέματα αλλά και την μοναδική πατριωτική παράδοση του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού.
Απευθυνόμενοι σ' αυτούς τους λέμε " ...το 1993 οι Άγγλοι σας απαναγνώρισαν γιατί ένας καλεσμένος σας μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό και σε λίγα χρόνια σας φυτεύουν στα Σκόπια μιά Μεγάλη Στοά με το όνομα της Μακεδονίας που καπηλεύεται μέχρι και το σήμα σας (το Γ). Εσείς παρίστασθε σε κοινές διεθνείς εκδηλώσεις με τους Σκοπιανούς και δεν κάνετε ούτε μια απλή δήλωση, όπως ο τελευταίος μουσικοχορευτικός σύλλογός μας σε ανάλογες εκδηλώσεις . ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΩΡΕ."

ΠΡΟΣΟΧΗ - attention -achtung-attenzione- ΠΡΟΣΟΧΗ

Το παρόν ιστολόγιον είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ δια τους Τέκτονες τους ανήκοντες εις στοάς υπό την Μ. ΣΤ. της Ελλάδος, καθότι διάκειται εχθρικώς προς την παρούσα διοίκησή της (όπως ισχυρίζεται η ίδια )
Η δια του διαδικτύου διακίνηση του περιεχομένου του, ως και η ανάγνωση, υπαγόρευση, φωτοαντιγραφή η άλλη αναπαραγωγή, διαφήμιση, προώθηση, επίδειξη, όλου η μέρους, κατοχή, χρήση, νομή δι' αντιφωνήσεως η μη , μετ' εκταξεως η μη , μίσθωση, δωρεά, δωρεά αιτία θανάτου, νέμηση ανιόντος, πώληση με αντιφώνηση νομής η μη, δάνειο , χρησιδάνειο, εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία του, επιφέρει πειθαρχικόν έλεγχον, συμφώνως τω άρθρω 203 παρ. 2γ και 3α δ και ι του Γενικού Κανονισμού της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (αρμόδιος κ. Τρουχίλο, οδός Ιεράς Εξετάσεως και Στάλιγκραντ 13, Τ.Κ. 666. Μεσαίωνας
Treblinka, 7ο Κρεματόριο δεξιά)


Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ - ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ

Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΑΛ -  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΛΑΜΟΓΙΟ
Εκείνα τα κόλπα με τις μεταχρονολογημένες πληρωμές και τις γυψοσανίδες πως μου ξέφυγαν ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ?
ΩΡΕ ΤΙ ΜΑΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?

ΠΡΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΛΛΗΡΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ

Ποίον αφορά η κατωτέρω περιγραφή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Χρυσάνθου Κατσικοπούλου

“…..Εν γνώσει του ψευδολογών….εμφανίζεται ως τελείως αναξιόπιστος και κάθε άλλο Χριστός και ενάρετος , καθόσον προκειμένου να καταστή ενεργόν μέλος του Υπάτου Συμβουλίου, απηλλωτρίωσε τον εαυτόν και την προσωπικότητά του, καταστάς πράγματι ΠΡΑΓΜΑ, RES, ΟΝΙΟΝ, διαπραγματευθείς την ψήφον του δια δολοπλοκιών και δια προσπαθειών όπως εξακριβώσει ποίος θα τον προέκρινεν ως Ανθύπατον, ίνα τον ψηφίση ως Ύπατον…ο πολέμιος του Σκωτικού Τεκτονισμού, ο υβριστής του Υπάτου Συμβουλίου, ο ανέντιμος και διαφθορεύς αφού εβολιδοσκόπει Κρ. Αδελφούς ους προσεπάθει να διαφθείρει ….έρπων και λίχων….εξακολουθών την επιδειξιομανίαν του…ως άλλος σατραπίσκος…μεθυσμένος με την πρόσκαιρον δόξαν του…”


ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΖΙΛΗΔΕΣ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
Ο επίσκοπος Πειραιά εδώ και χρόνια επιδίδεται συστηματικά σε υβριστική και συκοφαντική εκστρατεία κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής έχει ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με την οποία επιδιώκει την διάλυση των Τεκτονικών στοών. Πρόσφατα και με αφορμή τις δηλώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολιτική κατάσταση της χώρας, εμφανίσθηκε σε Τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας και συνέχισε τις υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Ελευθεροτεκτονισμού. Απ’ όσα γνωρίζουμε ουδεμία τεκτονική δύναμη αντέδρασε με οποιοδήποτε τρόπο. Η τεκτονική ιστορία μας πληροφορεί ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι τεκτονικές αρχές εκδήλωναν άμεσα σοβαρότατες αντιδράσεις προκειμένου όχι μόνο να παύσουν οι άδικοι επιθέσεις αλλά και δια να ενημερωθούν περί του Τεκτονισμού οι απληροφόρητοι πολίτες. Σήμερα που βρισκόμαστε σε εποχή γενικευμένης κρίσης, όπου εκκολάπτονται και εμφανίζονται συνεχώς αλυτρωτικές και συνομωσιολογικές θεωρίες αποδίδουσες στον Ελευθεροτεκτονισμό κάθε κακό, οι τεκτονικές διοικήσεις κοιμόνται μακαρίως τον ύπνο της εσωστρέφειας και της πρωτοφανούς ανικανότητας και δυστυχώς δικαιώνουν συνεχώς την αυστηρή κριτική μας. Δημοσιεύουμε τελείως ενδεικτικά απόκομμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 1.3.1909 όπου περιέχεται άρθρο του τότε Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Εμμ. Γαλάνη, περί τεκτονισμού (χρησιμοποιεί τον σωστό όρο «ελευθεροτεκτονική»). Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε εξ αφορμής και σε απάντηση επιθέσεων όχι Επισκόπου μεγάλης πόλεως, αλλ’ ενός ιεροκήρυκα του Βόλου, το 1909 και όχι το 2010. Αθήνα Δεκέμβρης 2010 Καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος